Integral Eye Movement Therapy (IEMT)

Artikel 1 van 3

Integral Eye Movement Therapy (IEMT)

Integral Eye Movement Therapy (IEMT) is een innovatieve en effectieve methode om positieve verandering te creëren op neurologisch niveau. Deze therapie zorgt verrassend snel voor verandering bij ongewenste imprints; dat wil zeggen daar waar onze hersenen een gevoel aan een gebeurtenis heeft gekoppeld. Vervelende gevoelens kunnen worden geneutraliseerd of weggehaald. Dit betekent minder ‘triggers’ in je huidige leven en meer vrijheid en rust. Hiernaast wordt er zo nodig gewerkt met verschillende identiteits-delen. Dit zijn delen van onszelf die we onbewust hebben ingezet bij het dragen van een (deel van) een traumatische gebeurtenis. (Dissociatie). Door met deze delen aan de slag te gaan kan een traumatische gebeurtenis worden aangekeken en verwerkt en voelt de persoon zich weer sterker en meer aanwezig met beide benen op de grond. 

 

Bij het inzetten van IEMT hoeft er niet altijd veel gepraat te worden over het probleem. Vooraf wordt een kleine oefening gedaan zodat je kunt kennis maken met de methodiek en zodat we kunnen kijken of de methodiek voor jou werkt. Wanneer uit deze oefening blijkt dat IEMT een positief effect en een voor jou gewenst effect heeft, kunnen vervolgsessies in gang worden gezet. Jouw hulpvraag staat centraal en we gaan kijken naar wat jij wilt bereiken en of IEMT hiervoor ook toepasbaar is. In sommige gevallen kan IEMT niet worden toegepast. Dat is wanneer iemand nog in een proces moet getuigen, wanneer iemand een oogziekte of een neurologische afwijking heeft en wanneer iemand bekend is met het hebben van psychose(s). Voorafgaand zal bovenstaande expliciet worden nagevraagd.  Daarnaast zal het medicatiegebruik worden besproken.

IEMT is o.a. in te zetten bij:

-stressreductie

-verliesverwerking

-(preventie)burnout

-depressie

-PTSS

-angsten(fobieën)

-traumabehandeling

-persoonlijke ontwikkeling

 

Verschil IEMT en EMDR: 

➢ Bij IEMT wordt teruggegaan naar de kern van het probleem. Dit is het moment waarop iemand geleerd heeft zich zo te voelen of te zijn. Deze eerste herinnering wordt geneutraliseerd waardoor het niet langer impact zal hebben op het heden. 

➢ IEMT kent een post-traumatisch stress protocol, waarbij de klant niets over de inhoud hoeft te vertellen. Er kan snel en effectief gewerkt worden met de gevoelens, beelden en herinneringen waar iemand last van heeft. De klant hoeft hierdoor niet de hele ervaring te herbeleven. 

➢ Er kan worden gewerkt met identiteitsdelen: identiteitsdelen, die stil zijn blijven staan in ontwikkeling, kunnen weer in ontwikkeling worden gebracht. 

➢ Er kan worden gewerkt met het zelfbeeld: overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben stom’, ’ik kan het niet’, ‘ik ben het niet waard’, zijn vaak gemakkelijk te neutraliseren.

 

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen